diumenge, 20 de febrer del 2011

PRESSUPOSTOS  ESCLERÒTICS
UN  ANY MÉS PERDUT
El passat 3 de febrer es van aprobar en el Ple Ordinari els pressupostos per al 2010. Una vegada més, l’equip de govern presentava als grups municipals de l’oposició uns pressupostos tancats, sense opció a admetre propostes ni a escoltar-les. Una prova d’això és que abans del Ple ja havien filtrat a la premsa els aspectes més destacats. Més encara, a la revisteta que controlen ja apareix una ressenya dels pressupostos quan encara no s’havia celebrat el Ple. Tot un exemple de participació ciutadana.
Per altra banda, cal dir que els pressupostos no tenen res a comentar, llevat que s’ha vist reduït en un 13’26% respecte al de l’any anterior, motivat per la minoració de l’impost sobre les activitats econòmiques i el de les llicències de construcció i obres, i les taxes d’aigua i fem que enguany no s’han apujat. És a dir, que ens trobem davant d’una crisi económica molt dura. Per això, l’equip de govern proposa uns pressupostos austers. Segons l’equip de govern s’han de mantenir les despeses corrents i invertir poc, a més de realizar un reajustament intern del personal per l’obertura d’un nou servei, el SIC, que a hores d’ara no sabem com es realitzarà ni a qui o què afectarà. Ja veurem. En resum, uns pressupostos de 9.358.598’82 euros front als 10.788.654’51 de l’any passat.
I això és tot? Per això ens cal tant de personal alliberat? Uns pressupostos que podien haver realitzat qualsevol personal tècnic de l’Ajuntament amb una visió molt més tecnocràtica. Però, des del Bloc pensem que els polítics estem per a alguna cosa més que fer uns balanços. Entre d’altres, proposar pressupostos més agosarats que donen confiança als ciutadans que representem i els diners dels quals gestionem i als qui retornar-los (els diners que paguen) en formules d’incentivació i benestar.(Tot açò deuria anar en negreta però les noves “normes d’estil” (¿) de la revisteta nos ens deixen. No parlarem ara dels pressupostos de la Ràdio, de risa.No tenim suficient espai)
Per tot açò i molt més, el BLOC va proposar a l’equip de govern, i davant de la crisi que afecta a vora un terç dels socarrats que no troben faena i tenen difícil i complicat trobar un mitjà de vida millor, almenys circumstàncialment, que s’obrira una partida de crèdit de 250.000 euros per encetar un projecte de potenciació de l’agricultura ambiciós i amb vàries fases a continuar en anys posteriors. La proposta no és nova ni original. S’està fent a molts pobles i ciutats de l’Estat español. A més, a Cocentaina sempre estem parlant de la qualitat de l’oli, de la nostra horta, dels nostres productes hortofruitícoles, etc. Però no fem res. Estan eixint projectes molt interessants de minifundisme i de derivats dels productes agraris, allò que es diu indústria agroalimentària. En tenim, d’exemples, molt a prop: Vins del Comtat o productes de cosmética i perfumería, a més de plantacions d’herbes aromàtiques i tendes de productes dietètics i medicinals. A la veïna Muro, l’any passat es va realizar un congrés internacional sobre Minifundisme agrari, les conclusions del qual va ser elogiat per tots els assistents.
Doncs bé, la resposta a la proposta de crear HORTS OCUPACIONALS del BLOC va ser que era molt interessant però que s’havia d’estudiar millor, que si li ho havíem comunicat als llauradors de Cocentaina per veure que els pareixia (és curiós l’equip de govern no consulta res a ningú i pretenen que el BLOC faça el que ells no fan), que si “patatin o patatan”. Res de res, com el gos de l’hortelà: ni menja ni deixa menjar. I mentre la crisi fent més mal que una pedregada. Des del BLOC, sabem que no hi ha solucions miraculoses, però el moviment permet menejar-se i caminar cap a altre model productiu més sostenible i innovador. I tenim les condicions favorables per encetar eixe camí, llarg i difícil, però fructifer, mai més ben dit. I ara ve la bona! Com ja van fer l’any passat quan els vam proposar donar ajudes als treballadors en difícil situació (que han suscitat més d’un resquemor per la manera de seleccionar el personal) i deien que era molt complicat i ells mateix ho van fer després per penjar-se la medalleta, l´’unica cosa que els preocupa. Que es juguen que ho faran però canviant la proposta i fent-la seua per penjar-se’n una altra.
Per si de cas, els l’expliquem. Entenem per HORTS OCUPACIONALS terrenys prop del poble per a què els interessats (en poden ser molts o pocs) puguen desplaçar-se a peu al lloc. El lloguer o la cessió d’aquestes parcel·les s’hauran de fer a un preu simbòlic i accesible per a tots. L’Ajuntament farà un preu públic per accedir-hi. Les superfícies de cadascuna d’elles no serán inferiors a 50 metres quadrats però tampoc molt més grans. Dependrà dels productes a què estiguen dedicats.Caldrà criteris igualitaris i donar prioritat a qui més ho necessite, però de veritat, sense favoritismes.Criteris com renda, edat, disponibilitat, etc. L’Ajuntament construirà en les immediacions d’aquests horts urbans o periurbans senzilles instal·lacions on es puguen guardar ferramentes pròpies per al cultiu. L’Ajuntament proveirà dels serveis necessaris perquè es puguen realizar treballs agrícolas amb comoditat i seguretat, a més de facilitar els llocs de venda i facilitat fiscal per poder vendre els excedents que es produïsquen. L’Ajuntament podrá organitzar cursets de formació sobre agricultura ecològica, assessorament, etc. El mètode de cultiu haurà de ser ecològic i utilizar mesures d’estalvi d’aigua i de conreu tradicional.
Tot açò no és nou i s’està fent per tot arreu, menys a Cocentaina. No és la solució final però pot ajudar a families en difícil situación i, sobretot, a joves. Dóna igual que siguen 1, 2 o cents. No és cap obligació, és per paliar i capejar el temporal. O qui sap si l’inici d’una nova activitat económica amb molt de futur. Tot és qüestió de començar. Amb posterioritat poden náixer sectors de transformació i elaboració de nous productes com melmelades, cremes, sucs,etc. Es poden solicitar moduls professionals d’agricultura.UNA PROPOSTA ENGRESCADORA i no caure en l’esclerosi i la paràlisi. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada