diumenge, 20 de febrer del 2011

EL BLOC PROPOSA A LES CORTS VALENCIANES UNA ILP SOBRE LA PLENA ESCOLARITZACIÓ INFANTIL DE 0 A 3 ANYS
L’informe de la UNESCO de la Comissió Internacional sobre l’educació per al segle XXI, referint-se a l’educació de la primera infància precisa:
“A més de l’inici de socialització que els seus centres i programes permeten efectuar, s’ha pogut comprovar que els xiquets i xiquetes a qui s’imparteix una educació destinada especialment a la primera infància están més favorablement disposats cap a l’escola i és menys probable que l’abandonen  prematurament que els qui no han tingut eixa possibilitat. Una escolarització iniciada prompte pot contribuir a la igualtat d’oportunitats en ajudar a superar els obstacles inicials de la pobresa o d’un entorn social o cultural desafavorit. Pot facilitar considerablement la integració escolar dels xiquets i xiquetes procedents de famílies immigrades o de minories culturals o lingüístiques. A més, l’existència d’estructures educatives que acullen xiquets i xiquetes en edat preescolar facilita la participació de les dones en la vida social i económica”.

Les xiquetes i xiquets de 0 a 6 anys són persones amb drets socials, entre ells el dret a l’educació, un dret que ha de ser garantit pels poders públics, i amb drets civils que han de ser respectats per tots d’acord amb els principis establits per la Convenció dels Drets del Xiquet.
Una educación infantil coherent suposa assentar els fonaments de la resta del sistema educatiu. La inversión generosa en aquestes primeres edats pot ajudar a prevenir problemas posterior, en moments en què és difícil intervenir i sens dubte més costós, tant socialment com económica.
Al País Valencià, El Consell ha destinat poc més d’11 milions d’euros a la creació de 2.268 places escolars per a l’any 2010 quan la població infantil de 0 a 4 anys, segons les dades de l’Institut Valencià d’Estadística (IVE), és de 267.689 persones. Açò suposa que, per acomplir amb l’objectiu d’escolaritzar a tota la población infantil, es requeriría un período de més d’una década, és a dir, més de tres legislatures, això sense comptar amb que aquestes xifres puguen elevar-se en un futur immediat.
L’educació és un dret constitucional que es desenvolupa des del mateix momento del naixement i és obligació de les administracions publiques facilitar els mitjans adquats per posibilitar-ne l’accés de totes les persones independentment de la procedencia social, cultural, étnica, económica o per qualsevol altra circumstància personal o familiar. Solament des de l’àmbit públic pot garantir-se plenament aquest dret.
Avúí, està sent l’esforç d’alguns municipis compromesos amb l’educació el que està sostenint aquest servei, de tal forma que les escoles de titularitat municipal (és el cas de Cocentaina) han crescut molt per damunt de les de la Geenralitat i això a pesar de l’absència de competències educatives de les administracions locals i a costa dels pressupostos de les entitats locals.
El fonament bàsic d’aquesta Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que el BLOC ha presentat a les Corts Valencianes és la d’apostar inequívocament per l’educació des de la primera infancia, considerant una regressió inadmisible la nova orientació que li ha donat el Consell que considera l’atenció als xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys des de la perspectiva merament asistencial
La coincidencia amb la concepció definida per la legislació educativa actual de la consideració de l’Educació Infantil com a etpa educativa, és absoluta. Per això. És important realizar l’esforç inversor necessari per a, per un costat, consolidar la xarxa existent insistint en el caràter educatiu de la mateixa, i, d’un altre, ampliar la mateixa fins a cobrir el 100% de la demanda potencial existent en l’àmbit del País.
Per això, el BLOC ha elaborat una proposta de Llei a les Corts Valencianes que consta de huit articles i tres dispocions finals en què es defineixen els objectius i es disposen els instruments per a aconseguir LA PLENA ESCOLARTIZACIÓ DE LA POBLACIÓ INFANTIL DE 0 A 3 ANYS I LA CREACIÓ D’UNA XARXA PÚBLICA VALENCIANA D’ESCOLES INFANTILS.
Per a què aquesta ILP siga un èxit i es puga atendre al Plenari de les Corts Valencianes cal que es presenten un mínim de 50.000 sigantures, segons la legislació sobre aquest tipus d’iniciatives, És  per això que des del BLOC convidem a tots els socarrats i socarrades a què participen d’aquesta proposta de progrés i signen la Iniciativa Legislativa Popular (ILP). Ho poden fer posant-se amb contacte amb el nostre regidor a l’Ajuntament de Cocentaina, Enric Moltó. Si volen més informació ho poden fer a la página web del BLOC (www.bloc.es)

Per altra banda, i com que no tenim més espai, volem fer una valoració positiva de la posada en marxa de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat. En altra ocasió ja en parlarem més extensament. Però, en principi, cal dir que el fet d’haver-se encetat un camí cap a la millora i el compartiment de serveis públics entre els 19 pobles de les dues comarques que han signat els Estatuts ja és un fet històric. Hem de senyalar que des del BLOC sempre, històricament, havíem apostat per aquest tipus de serveis comarcals per reduir costos i apropar tots els pobles a serveis culturals, socials i econòmics dels pobles del Comta i l’Alcoià. Ja era hora que s’apostara per la comarcalització, encara que la Mancomunitat no sigabén bé allò que desitjaríem.
Per acabar, voldríem DESITJAR A TOT EL POBLE DE COCENTAINA UNS BONS NADALS I UN COMENÇAMENT D’ANY 2011 VENTURÓS I PROSPER. ESPEREM QUE ELS REIS VINGUEN CARREGATS DE TREBALL I SALUT.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada